Stezce mechu a perníku přibudou další kilometry

Další kilometry cyklostezky z Hradce do Pardubic přibývají. Stavbaři dokončují výstavbu menších úseků Dříteč - Němčice a Němčice – Kunětická hora. Stezka mechu a perníku má mít celkem 23 kilometrů, dokončení posledních úseků brání složité výkupy pozemků i povolení od policie. Zatím se z jednoho krajského města do druhého plynule na kole po stezce přejet nedá. Informaci přináší Hradecký deník.

Za projektem stezky mechu a perníku stojí svazek obcí Hradubická labská, který je složený z měst a obcí podél cyklostezky, které spojuje blízká přítomnost řeky Labe s tím spojené Labské stezky. Stálými členy svazku obcí jsou města Hradec Králové, Pardubice, Sezemice a obce Vysoká nad Labem, Opatovice nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč, Němčice, Ráby, Staré Hradiště, Hrobice a Kunětice. Stezku mechu a perníku připravuje svazek obcí Hradubická labská několik let.

O cestě pro cyklisty se mluví už dvě desetiletí, stále ale nejde mezi oběma krajskými městy na kole plynule a bezpečně projet. Kilometry ale postupně přibývají, i když jen velmi pomalu. Dělníci nyní dokončují trasu pod Kunětickou horou. „Aktuálně stavba pracuje na úsecích Dříteč - Němčice a na úseku Němčice - Kunětická Hora,“ informoval projektový manažer cyklostezky Tomáš Jeřábek s tím, že celkové náklady stavby jsou 11 milionů korun.

Úsek bude hotový v říjnu

Podle projektanta stavby má být hotovo v říjnu letošního roku. Po mnoha letech se tak turisté dostanou ze sousedního krajského města až ke Kunětické hoře. Nový úsek bude navazovat na již realizované cyklistické napojení hradu Kunětická hora z Pardubic. Stezka bude sloužit nejen cyklistům, ale i pěším, běžkařům či bruslařům.

Na páteřní trase stále zbude vybudovat úseky Vysoká nad Labem - Opatovice nad Labem a Opatovice nad Labem - Dříteč, které představují asi třetinu z celkových 23 kilometrů stezky. V plánu jsou také doplňkové odbočky ze stezky do dalších obcí, například do Sezemic, Hrobic, Brozan, nebo Rábů. Další úseky od Hradce Králové ale čekají na stavební povolení.

„Policie požaduje splnění některých podmínek, které jsou odlišné od způsobu provedení stavby mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem. Snažíme se to vyřešit a stavební povolení v tomto roce dotáhnout. Pokud se to podaří v roce 2024 by měl jít úsek do výstavby,“ přiblížil Jeřábek.

Komplikace s výkupem pozemků

Další komplikace má projekt na úseku Opatovice nad Labem – Dříteč, kde řeší výkup posledních pozemků. „Zde byl problémem hlavně komplikovanější průchod z Opatovic za elektrárnou a také výstavba D35 v minulých letech navázaná na pozemky. V současné době si myslíme, že tento poslední úsek který propojí již finálně obě krajská města, pustíme do výstavby v roce 2025,“ řekl Jeřábek.

Cyklisté se zatím projíždějí jen z Hradce Králové do Vysoké nad Labem. Stavba prvního úseku cyklostezky začala v červnu 2018. Celkové náklady na tento pětikilometrový úsek byly 30,6 milionu korun a ke kolaudaci došlo v září 2019. Cyklostezka vede z hradecké Třebše podél Labe a končí zatím ve Vysoké nad Labem u tělocvičny.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.9.2023 21:04
Petr (neregistrovaný)
Zdravím. Nějak jsem si nevšiml, že by se něco budovalo v úseku Dříteč - Němčice a Němčice – Kunětická hora. Ale mohl jsem to přehlédnout. Z Němčic ke Kuňce je jakýsi "cyklo-chodník" se zámkovou dlažbou podél silnice, ale to asi nebude ono. Něco jsem se o tom snažil zjistit, ale bohužel Webové stránky a FB stránka Svazku obcí Hradubická labská už dva roky prožívají klinickou smrt, takže se tam člověk nic nedozví, e-mail na uvedenou adresu nedoručitelný. Je chyba, že o tom někdo za spolek obcí pravidelně neinformuje.
7.9.2023 15:38
Honza (neregistrovaný)
RE:
Na tom není nic neobvyklého když Výkonný ředitel je Ing. Pavel Kohout starosta obce Opatovic nad Labem. Snad se ho v Opatovicích někdy zbavíme.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme