Strážníci: Nacvičte s prvňáčky cestu do školy už nyní

Je sice teprve druhá polovina srpna, ale už nyní se strážníci městské policie chystají na svou pravidelnou bezpečnostní činnost - dohlížení na vybraných přechodech v blízkosti škol.

Bezpečné přecházení dětí přes vozovku je jedno z pravidelných témat hradecké městské policie, které se váže k začátku školního roku. „Na přechodech stojíme denně, po celý školní rok,“ popsala Eva Čížková, mluvčí zdejší městské policie. „V první školní den a následně ještě celý měsíc, se zvyšuje počet strážníků dohlížejících na bezpečnost dětí při přecházení silnic. Na začátku školního roku mají děti plnou hlavu prázdnin a bývají tak často nepozorné,“ doplňuje ještě Eva Čížková.

Městská policie má vytipované nejrizikovější přechody ve městě. Od 3. září tak budou strážníci dohlížet na celkem dvanácti, které jsou v blízkosti základních škol. „Rodiče i učitelé by dohled uvítali na všech přechodech u všech základních škol, což kapacitně není v našich silách,“ reagovala mluvčí na dotaz, proč se dohled koná pouze na dvanácti přechodech. Zájem o dohled strážníků je podle jejích slov velký, ať už ze strany škol nebo i rodičů. Městská policie k této činnosti vysílá veškeré volné hlídky. „Často i naše dopravní skupina měří před školami rychlost, řidiči si dávají pak více pozor a pro děti je to bezpečnější,“ doplnila ještě mluvčí.

Nedostatek volných strážníků pro ranní hlídkování u přechodů se městská policie snažila vyřešit zapojením občanů. „Před časem se nabízela možnost zapojit do této činnosti proškolené občany s pověřením pro zastavování vozidel na přechodu u školy, ovšem bez odpovídající odezvy. Ačkoliv je tato činnost v zahraničí hojně využívána, nesetkala se bohužel se zájmem ze strany veřejnosti,“ vysvětlila Čížková.

Hlídkování na přechodech může být ale někdy i kontraproduktivní. „Děti se při přecházení naučí spoléhat na strážníka a pak se snadno zapomenou rozhlížet, když tam odpoledne, nebo na jiném přechodu, strážník není,“ vysvětlila mluvčí městské policie. „Proto vítáme, když si rodiče s dětmi cestu nacvičí a upozorní své děti na nutnost se vždy, i za přítomnosti strážníka, rozhlížet,“ uvedla. Strážníci proto rodičům prvňáčků, ale i starších školáků, doporučují, aby cestu z domova do školy nacvičili už nyní o prázdninách. „Je dobré nechat jít svého potomka samotného a tajně ho pozorovat, jak si vede, pořád je pak čas chyby napravit,“ radí městští policisté. Tisková mluvčí ještě dodává, že tomuto problému se věnují také v jednom ze svých přednáškových témat, které především předškoláky a žáčky z prvních tříd učí bezpečně přecházet.

Přechody, kde od začátku září budou strážníci dohlížet:
Pražská třída u Základní školy Kukleny
Habrmanova ulice před základní školou
Jiráskovo náměstí před základní školou
Tř. ČSA u Grandu
Tř. ČSA u magistrátu města
Tř. SNP před základní školou
Jižní ulice před Základní školou Jih
Úprkova ulice před základní školou
Lhotecká ulice  před základní školou 
Štefcova ulice u základní školy Štefcova
Mrštíkova ulice u základní školy Štefcova 
Štefánikova ulice na přechodech u areálu Hvězda


Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme