Studenti mají problém s ročními jízdenkami

Zajímavý problém nyní řeší hradecký Dopravní podnik. Koupit si zvýhodněnou roční studentskou jízdenku na městskou dopravu totiž může být problém. Studenti pravděpodobně nemohou doložit potvrzení o studiu podle požadavků Dopravního podniku. Při prodeji musejí podvádět buď student nebo prodejce.

Na perličku v podmínkách prodeje studentských jízdenek upozornila Mladá fronta Dnes. Podle stávajících podmínek Dopravního podniku musí totiž student doložit při koupi roční zvýhodněné permanentky potvrzení o studiu. Roční jízdenky se ale prodávají na kalendářní rok, studium se přitom řídí rokem školním. Pokud student ve škole požádá o potvrzení o studiu, vydá ho škola s platností jen do konce školního roku. V lednu tak nikdo nemůže předvídat, zda student bude na škole i po letních prázdninách.
MF Dnes popisuje případ 22letého vysokoškoláka Jaroslava Novotného. Ten mohl své studium při pořizování roční jízdenky doložit buď kartou ISIC nebo potvrzením ze školy. Zvolil druhou variantu. "Jízdenku mi vydat odmítli. Každá škola totiž vydává potvrzení za akademický rok, nikoliv za kalendářní. Podmínky tak nelze splnit," řekl MF Dnes Novotný. Pracovnice v předprodeji mu prý naznačila, že ze začarovaného kruhu vede cesta jen přes "drobný podvod". "Neřekla mi to přímo, ale tvrdila, že potvrzení do konce kalendářního roku viděla. Poté, co jsem jí řekl, že to muselo být zfalšované, pokrčila rameny a řekla: Ale dělá se to," popsal Mladé frontě Dnes student Novotný.
Podle MF Dnes si vedení Dopravního podniku problém neuvědomilo. "Takový případ se nám ještě nestal, proto to musíme akceptovat i s tím rizikem, že jízdenka je roční a my nevíme, co s jejím držitelem od září bude," reagoval ředitel Dopravního podniku Miloslav Kulich. Potvrzení ze školy tak podle předpisů na roční jízdenku nestačí a ani karta ISIC nezaručuje, že je zákazník skutečně stále studentem. "Zadal jsem kolegům, aby zjistili, jak to s kartou je. To se momentálně řeší. My vlastně poskytujeme slevu na delší období, než máme kryto podmínkou pro získání slevy," dodal MF Dnes ředitel Kulich, který chce do budoucna najít řešení. Tím by mohla být například změna platnosti roční studentské jízdenky od září do září nebo prodej pouze pololetních studentských permanentek.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme