Technické služby na boj se zimou posílily

Technické služby města Hradce Králové jsou před nacházející zimní sezónou připraveny na boj se sněhem a ledem. Posypového materiálu mají víc než vloni, dostatek je také techniky i pracovníků. Údržba stovek kilometrů chodníků a silnic ve městě by tak měla být zajištěna.

Technické služby budou letos zajišťovat zimní údržbu na 102 kilometrech městských vozovek a 335 kilometrech chodníků a cyklostezek. K tomu se mají na základě smlouvy s jejich správcem starat ještě o 60 kilometrů vozovek vyšší třídy, zejména na silničním okruhu a důležitých výpadovkách. „Na zimní údržbě se bude podílet více než dvě stě pracovníků. Pokud jde o techniku, máme k dispozici na vozovky pět sypačů a sedm traktorů na pluhování, šest nakladačů na nakládání sněhu, tři malotraktory, minibagr, sněhovou frézu a 25 strojů na zimní údržbu chodníků. Množství naší techniky je tedy stejné jako vloni, máme však nasmlouváno více traktorů s radlicemi a nakladačů od smluvních partnerů. Tuto techniku bychom mohli do zimní údržby zapojit například v případě většího spadu sněhu či v době kalamity,“ uvedl vedoucí správy místních komunikací a zimní údržby Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Současně ale dodává, že to neznamená, že silnice i chodníky budou vypadat jako v létě. "Smyslem zimní údržby je podle zákona zmírnění následků zimy, nikoliv jejich odstranění, což ani není možné. Řidiči a chodci by tomuto stavu měli přizpůsobit jízdu, případně chůzi,“ doplnil Pospíšil.
Pozor by podle něj měli dávat ale nejen řidiči na vozovkách, ale i na parkovištích. Technické služby apelují na řidiče, aby při parkování dodržovali třímetrový volný jízdní pruh pro každý směr jízdy, protože nesprávně zaparkovaná auta výrazně znesnadňují pluhování úzkých ulic. Navíc se tím zvyšuje riziko poškození zaparkovaných vozidel těžkou technikou. Nepřekonatelnou překážku pro techniku zimní údržby rovněž představují auta zaparkovaná částečně na chodníku.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme