V sobotu se otevřou brány hradeckého dopravního podniku. Program bude nabitý

Hradecký dopravní podnik  pořádá u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové Den otevřených dveří. Po pěti letech opět otevírá svoji bránu veřejnosti. Akce se uskuteční v sobotu 7. října 2023 od 9 hodin (slavnostní zahájení) do 15 hodin v prostorách areálu Dopravního podniku města Hradce Králové v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy v blízkosti železniční stanice Hradec Králové hl. n. (Riegrovo náměstí). Vstup je zdarma.

Akce dopravního podniku připomene nejen ekonomický, stavební  či technický rozvoj za 95 let, ale i generace lidí, kteří se na vzniku a provozu městské veřejné dopravy v Hradci Králové podíleli.

Akce se uskuteční v sobotu 7. října 2023 od 9 hodin (slavnostní zahájení) do 15 hodin v prostorách areálu Dopravního podniku města Hradce Králové v Pouchovské ulici 153 a Terminálu hromadné dopravy v blízkosti železniční stanice Hradec Králové hl. n. (Riegrovo náměstí).

Obě tato místa budou od 9 do 15 hodin i propojena oblíbenou zvláštní okružní linkou THD – Slezské Př. – Cihelna (jízdní řád bude uveřejněn na stránkách DP a na označnících příslušných zastávek), na které pojedou historické vozy (linka bude označená „95“ – Den otevřených dveří) - odjezd z THD: nástupiště C1. Doprava na této mimořádné lince je zdarma.

Jaké vozy potkáte v ulicích?

Dopravu zajistí historické dopravní skvosty, které už běžně na našich silnicích nepotkáváme:
Bude to autobus KAROSA ŠD 11 (v provozu od roku 1969), nebo když nebude nepříznivé počasí, tak i největší autobusový kabriolet - Škoda 706 RTO vyhlídkový - autobus s otevřenou střechou, který vyrobil závod ČSAD 101 Praha Florenc (později ČSAD Klíčov).

Jízd historických vozů se budou účastnit také trolejbusy Škoda 8Tr9 – ev. číslo 136 z roku 1960, Škoda 9TrHT28 – ev. číslo 358 z roku 1980, kloubový Škoda 200Tr Sanos 01 - ev. číslo 329 z roku 1987 (v samotném Hradci Králové tento typ trolejbusu na lince MHD nikdy nejezdil!) - vše zásluhou kolegů z Dopravního podniku města Pardubic a Pardubického spolku historie železniční dopravy.

Dalším ze zajímavých vozů bude typicky žlutý USA SCHOOL BUS zn. Navistar International S 1700, tzn. legendární americký školní autobus, pana Stanislava Lišky, a to v kratší verzi pro 20 osob. Výrobce Navistar International, rok výroby 1987, naftový motor V8 o objemu 7,4 litrů.

Formou statické ukázky se představí i další Karosa ŠD 11, což je dálkový meziměstský autobus vyráběný národním podnikem Karosa Vysoké Mýto v 60. a 70. letech 20. století.  

Dopravní podnik upozorňuje, že u jízd historických vozů může z neočekávaných technických či provozních důvodů ještě dojít ke změně trasy, jízdního řádu a typu vozidla.

V Pouchovské ulici 153 čeká návštěvníky prohlídka celého areálu dopravního podniku včetně centrálního dispečinku, moderního zázemí řidičů MHD a učeben autoškoly. Budou k vidění vozidla dílenská a speciální montážní vozidla pro výstavbu, údržbu a opravy trolejového vedení.

Formou volné prohlídky budou zpřístupněny zajímavé a rozsáhlé prostory servisního zázemí, haly pro opravy autobusů, trolejbusů a elektrobusů (prostory nejsou bezbariérové). K vidění budou ukázky technického vybavení, diagnostických zařízení i ukázky postupů oprav. Některých z nich se budete moci i zúčastnit. Prohlídku bude oživovat doprovodný program pro děti - malé mechaniky, těšit se mohou například na autobusový trenažér.

V přízemí administrativní budovy (jídelna zaměstnanců DP) získáte info o jízdních řádech v mobilech (můžete se zde i naučit vyhledávat spojení) a v mobilní aplikaci pro nákup časových jízdenek.

Děti i dospělí se mohou svézt přímo v areálu po krátké okružní trase přistaveným turistickým hradeckým vláčkem.  Jako vždy budou mít návštěvníci i možnost oblíbeného průjezdu autobusovou myčkou (bez pravidelného JŘ) vozem MHD.

Zájemci o pracovní pozice u dopravního podniku se mohou informovat o nabídkách volných pracovních pozic a aktuálních mzdových podmínkách a benefitech u pracovníků personálního oddělení v samostatném náborovém stánku.

Po celou dobu konání akce bude mimořádně otevřeno naše Zákaznické centrum v Pouchovské ulici, kde mohou příchozí využít jeho služeb a získat komplexní informace o MHD či zakoupit jízdenky MHD.

A jaký další doprovodný program Vás čeká?

Na akci se podařilo zajistit účast pana Aleše Lopraise i s jeho dakarovým speciálem Praga V4S DKR. Aleš Loprais je český jezdec v dálkových motoristických soutěžích, zejména v Rallye Dakar, jehož se účastní od roku 2006. Je vítězem 11 etap na Dakaru. Bude připraveno krátké povídání o závodění, technických specifikacích a také se uskuteční autogramiáda.

Setkáte se také s některými historickými automobily členů spolku Veteran car club Hradec Králové, vozy zde vystaví Porsche Hradec Králové, akce se zúčastní autorizovaný prodejce motocyklů Harley-Davidson® v Hradci Králové.

Pro děti bude připraveno množství aktivit na různých stanovištích, za které budou odměněny drobnými cenami. K dispozici bude také bezplatný fotokoutek, virtuální realita a výroba odznáčků. Děti budou moci využít skákací hrad.

V průběhu celé akce bude zajištěn rovněž kulturní program. Živé vystoupení pro nás připraví žáci Základní umělecké školy Habrmanova v Hradci Králové. Účast přislíbila i taneční skupina T- Bass Hradec Králové, která si pro návštěvníky připraví také workshop. Na své si přijdou i milovníci magie - můžeme se totiž těšit na kouzelnické vystoupení kouzelnice Wendy a Elišky.  

Podrobnější informace o programu najdete na stránkách dopravního podniku.

 

 


Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme