Velké náměstí se chystá na rekonstrukci

Velké náměstí čeká rozsáhlá rekonstrukce. Vlastní práce by sice měly začít až za dva roky, ale již nyní probíhají intenzivně přípravné práce. V nejbližší době bude zažádáno o územní rozhodnutí, následně, zřejmě koncem letošního roku, se do práce pustí rovněž projektant, který vypracuje dokumentaci ke stavebnímu povolení.

Náklady na rekonstrukci Velkého náměstí jsou odhadovány na 200 milionů korun. Náměstí se výrazně změní. Kromě nového povrchu náměstí, mobiliáře, veřejného osvětlení a zeleně tady vznikne také kašna. „V květnu roku 2013 bychom mohli mít uzavřenou smlouvu o dílo se zhotovitelem. Vlastní práce budou probíhat ve třech etapách a potrvají do června roku 2015,“ upřesnil vedoucí investičního odboru magistrátu Valentýn Avramov.
Příprava této investiční akce si však vyžádá kácení zeleně. Na základě povolení odboru životního prostředí magistrátu zmizí z Velkého náměstí ještě do konce vegetačního klidu, tedy do 31. března, tři jírovce, tři lípy a několik keřů. Na přilehlém náměstí Jana Pavla II. pak zmizí dva javory. Technické služby na místo následně, nejpozději do kolaudace, vysadí třináct akátů. Vykácení stromů je podloženo i posudkem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj jsou stromy rizikem pro bezpečnost obyvatel pohybujících se v okolí.
Rekonstrukce náměstní proběhne podle návrhu architekta Jiřího Krejčíka. Jeho řešení umožňuje pořádání akcí, které vyžadují volnou plochu. Náměstí má být rozděleno dopravní osou na dvě části.  Živá zóna nabídne  obchody a restaurace, odpočinkovou část oživí alej s lavičkami. Studie respektuje zadání a počítá se 120 místy k parkování. Umožňuje parkovat po obou stranách komunikace a zachová 70 míst pro abonenty a 50 pro hosty.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.2.2011 20:06
Hradecan  (Nováček)
Sice to má být až v roce 2013,ale všude se mluví jak kdyby se mělo začít už zítra.
10.2.2011 23:46
kika  (Nováček)
Ctějí nás připravit na, podle mě, zbytečné kácení stromů. Až budou poražené, nikdo nic nezmůže a další tři roky budeme koukat na hnusně oprýskané náměstí. Ty stromy to tam aspoň trochu vylepšují.
11.2.2011 18:56
Body  (Nováček)
Souhlasím. Kácení stromů jde vždycky bohužel nejrychleji a v mnoha případech je zbytečně uspěchané. Příkladem jsou vykácené krásné vzrostlé stromy, pokácené před lety v souvislosti s výstavbou křižovatky Mileta, na kterou se dosud kromě tohoto kácení a zbourání objektu ani nesáhlo!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme