Žlutými autobusy už se z Hradce do Prahy nesvezete, České dráhy lákají na minibar

Více minibarů na trase z Hradce do Prahy
Více minibarů na trase z Hradce do Prahy

V neděli přestala společnost RegioJet vypravovat své žluté autobusy na trasu Praha - Hradec Králové. Autobusy jezdily téměř deset let. Pokud vám tato společnost přirostla k srdci, budete si muset počkat, pokud se sem Regiojet nevrátí po kolejích. Do konce roku 2021 se mají vypsat soutěže na provozování pěti rychlíkových tratí. Týká se to také trasy Praha – Hradec Králové či Pardubice – HK – Liberec. Do soutěže se tak může přihlásit hned několik dopravců. Uvádí to web hkcity.cz. „Pokud by došlo k úpravě trati tak, že by poskytovala srovnatelnou rychlost a kapacitu spojení, jako hlavní koridor přes Pardubice, určitě je pro nás zajímavé zabývat se myšlenkou napojení Hradce Králové a dalších měst na trase na naše vlakové spoje jezdící po trase Praha – Ostravsko – Slovensko,“ prozradil serveru hkcity.cz Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí Student Agency.

Nová dvoukolejka z Velkého Oseku přes Hradec Králové, Týniště nad Orlicí až do Chocně bude mít na většině úsecích rychlost 160 km/h. Stavět se má začít po roce 2022. Praha by měla být v dosahu jedné hodiny, dnes se jezdí 1 hodina a 41 minut.

V rychlíku do Prahy jezdí minibar

V současné době budiž cestujícícm z Hradce útěchou alespoň fakt, že České dráhy rozšířily od 1. března nabídku drobného občerstvení servírovaného na místa cestujícím formou tzv. minibaru o další rychlíky mezi Prahou a Hradcem Králové a opačně. Linka R 10 tak bude v tomto úseku službou ČD Minibar pokryta již kompletně.

„Podle našich průzkumů mají cestující ve vlacích největší zájem o služby Wi-Fi připojení k internetu a o nabídku drobného občerstvení. Proto obě služby postupně rozšiřujeme do dalších spojů. ČD Minibar nabízí například kávu, čaj ale i malý snack, který cestující ocení při delších i kratších cestách,“ řekl Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.

Že o službu je zájem, potvrzují i aktuální prodejní výsledky. Na lince R 10 z Prahy do Hradce za uplynulé tři měsíce prodali stevardi téměř 9 500 kávových produktů. Populární je pak i rozpékané nebo balené pečivo, to si zakoupilo přes 4000 cestujících a třetí nejžádanější položkou je pivo – různých druhů (alkoholických i nealkoholických) se během prosince, ledna a února prodalo přes 3000 kusů.

„Našim cílem je, aby nabídka ČD Minibaru byla co nejvíce využívaná a dostupná pro všechny cestující,“ doplnil Michal Štěpán. V nabídce jsou teplé nápoje (káva, čaj), již od 10 Kč, nealkoholické chlazené nápoje od 12 Kč a pivo od 23 Kč. Drobné občerstvení zahrnuje například sladké i slané pečivo Minit od 17 Kč, ale i přesnídávky (14 Kč), Tatranky (10 Kč), nebo Jerky – sušené maso (28 Kč).

Zavedení služby minibar ve všech spojích na lince R 10 v úseku mezi Prahou a Hradcem Králové znamená nárůst na celkem 31 spojů, v sobotu a neděli pak ČD počítají s nasazením na 27 vlaků.

ČD Minibar představuje malý vozík upravený pro servírování drobného občerstvení ve vlaku přímo na místech cestujících. Stevard během jízdy vlaku opakovaně prochází soupravou a nabízí cestujícím občerstvení.

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme